Workshop ‘Snuitjes en Snikken’

In deze bijzondere workshop van kunstenaars Doesjka Bramlage en Karen van Dooren (www.karenvandooren.nl) ben je een dag lang bezig op een creatieve manier je overleden huisdier te gedenken, een soort eigen ritueel te scheppen en een prachtig herinnerings boekje met jouw dier in de hoofdrol te maken. Een dag waarin je lekker aan de slag gaat met heel veel verschillende materialen en fijn kunt terugdenken aan alle bijzondere momenten die je met je dier hebt gehad.

Doesjka: ‘Hoe wij omgaan met de dood van huisdieren en het verdriet wat we daar om kunnen hebben is een actueel thema. Je hebt vaak jarenlang lief en leed gedeeld en jouw hond, poes of misschien wel vogeltje als een gezinslid gezien. De rituelen die we bij mensen rondom de dood hebben helpen bij het verwerken en ook bij een dier kan dit zo zijn. Na het verliezen van mijn eigen hond Styx was ik lang ontroostbaar en had ik ook behoefte aan zo’n ritueel, aan tijd om te kunnen herinneren, het gevoel toe te staan en niet weg te stoppen. Het maken van een boekje was voor mij toen een mooie manier om iets met dit verdriet te doen. ‘

Karen: ‘In de beelden, tekeningen en schilderijen die ik maak gaat het altijd over het belangrijkste wat er is: leven. Met jezelf, de ander, de wereld om je heen. En deel van het leven is het omgaan met dood. Na de kunstacademie en mijn jarenlange werkervaring als beeldend therapeut heb ik lang met emoties en perspectieven van hoe je naar de wereld kan kijken gewerkt. Dat zie je terug in de werken die ik maak. Uit interesse ben ik toen toevallig op de opleiding tot uitvaartverzorger voor dieren terecht gekomen. Die heb ik nu afgerond, en samen kwamen Doesjka en ik op het idee iets met dit thema te doen.

Wanneer:

 • Zondag 4 Februari 2024 10.00 – 17.00 (inloop 9.45, met koffie en thee) – vol
 • Zaterdag 20 April 2024 10.00 – 17.00 (inloop 9.45, met koffie en thee) 
 • Zondag 23 Juni 2024 10.00 – 17.00 (inloop 9.45, met koffie en thee) 
 • Zondag 13 Oktober 2024 10.00 – 17.00 (inloop 9.45, met koffie en thee) 
 • Waar: Kraijenhoffkazerne, Molenveldlaan 14, 6523 RN Nijmegen. (Gratis parkeren onder de Kazerne)
 • Kosten: 175 euro, inclusief alle materialen, koffie/thee met wat te snoepen en tussen de middag een heerlijke lunch bij cafe Tati.
 • Ervaring: Niet nodig

—————————————————————————————————-

DAGINDELING WORKSHOP

10.00 -12.30            Je maakt allerlei beeldmateriaal adhv. kleine, speelse opdrachtjes die jouw creativiteit aanwakkeren.

12.30 -13.30            We nemen even pauze en lopen naar vega-cafe ‘Tati’ voor een heerlijke lunch met een drankje.

14.30- 17.00            Je gaat je beeldmateriaal selecteren en op losse vellen verwerken/ aanvullen. We begeleiden je natuurlijk in het experimenteren met verschillende (teken)technieken, kleurgebruik en compositie. Ook maak je een stevige kaft en we sluiten af met het in elkaar lijmen van het boekje. Er is volop inspiratiemateriaal aanwezig!

—————————————————————————————————

Reacties van deelnemers:

 •  “Ik vond het heel bijzonder om te doen. Ik vond de opdrachtjes fijn en ook heel inspirerend. Al die verschillende opdrachtjes zijn leuk, de afwisseling erin en de snelheid. Daardoor ga je niet te veel nadenken maar doe je maar iets.. vanuit je intuitie.
 • “De opdrachten vond ik bijzonder, zou ik zelf niet zo gauw doen, maar gaf echt iets moois. Ik ben er echt enthousiast over.”
 • “Ik heb de dagen erna nog veel in het boekje gekeken. Jullie hadden alles goed voorbereid! De map, het karretje met alle spulletjes, koffie/thee, lunch. De ruimte was erg fijn en alle mensen aardig. Kortom: top!”
 • De workshop werkte bij mij door…vooral de volgende dag. Ik heb nog een schilderijtje gemaakt van Doodle met stukjes gescheurde foto erin verwerkt, zoals ik van jullie heb geleerd. Toen kwamen ook wel even de tranen...”

Het bijzondere van deze workshop is dat elk eindproduct uniek is. Er is geen goed of fout, en ervaring met creatieve technieken is niet nodig. 

Artikel: Claudia Fitsch, Foto: David van Haren